1
Информация » Новини


28.11.2018 г.
Европейските преносни оператори направиха важна крачка по пътя към постигането на единен електроенергиен пазар в Европа.

Единната платформа за разпределение (ЕПР) започна успешно работа и провежда търгове за дългосрочно разпределение на преносни способности по всички участващи граници на ЕС.
повече...


22.11.2018 г.
Електроенергийният системен оператор постави официално начало на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Добруджа и Бургас

Електропроводът е един от петте проекта от общ европейски интерес, които Електроенергийният системен оператор осъществява в рамките на Регламент 347/2013 за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура.
повече...


01.10.2018 г.
Електроенергийният системен оператор с готовност да посрещне есенно-зимния сезон

Екипите на ЕСО активно работят по подготовката на съоръженията на дружеството за безаварийна работа през есенно-зимния сезон. Изпълнението на ремонтната и инвестиционната програми на оператора допринасят за гарантиране сигурността на електроенергийната система през предстоящите месеци.
повече...


13.09.2018 г.
Електроенергийният системен оператор и Българската независима енергийна борса се включиха в проект за обединение на пазарите „в рамките на деня“ (IDM) чрез българо-румънска граница

В резултат на активната си дейност за пазарна интеграция на регионално и европейско ниво, и в изпълнение на разпоредбите на Европейското законодателство, Електроенергийният системен оператор и Българската независима енергийна борса се присъединиха към проект за обединение на пазарите „В рамките на деня“
повече...


03.09.2018 г.
Потребители на електроенергия вече ще могат да участват в търговете за закупуване на разполагаемост за студен резерв

Промяна в Правилата за търговия с електрическа енергия регламентира възможността големите индустриални потребители да участват в търговете за закупуване на разполагаемост за студен резерв, необходим за сигурното функциониране на електроенергийната система,
повече...


28.08.2018 г.
Силна буря в района на Стара Загора нанесе сериозни поражения на четири електропровода

Силна буря и активна гръмотевична дейност нанесоха сериозни поражения на четири електропровода 110 kV. Засегнати от бурята са ЕП 110 kV „Мир“, „Единство“, „Успех“ и „Прогрес“. Силният вятър е съборил 6 стълба във водите на язовир „Розов кладенец“.
повече...


10.07.2018 г.
Строителни дейности на фирма са причина за изключването на ЕП 110 kV „Железница“ на ЕСО в София

Строителна фирма нарушава габарита на ЕП 110 kV „Железница“ в град София, собственост на ЕСО. Несъобразените с изискванията за безопасност дейности на строителната фирма водят до принудителното изключване на електропровода на дружеството.
повече...


02.07.2018 г.
Електроенергийният системен оператор активно се включи в Енергиен форум 2018

Традиционно ЕСО участва в Енергийния форум, организиран от Научно-техническия съюз на енергетиците в България. Председателят на Управителния съвет на дружеството Антон Славов приветства участниците в тазгодишното издание на форума и благодари за академичната подкрепа отстрана на членовете на съюза.
повече...


22.06.2018 г.
Електроенергийният системен оператор отбеляза Деня на енергетика


Браншовата камара на енергетиците отличи трима служители на ЕСО за „Заслужили енергетици“ и Стефан Сулаков за „Енергетик на годината“

68 дългогодишни служители на Електроенергийния системен оператор бяха отличени от ръководството на дружеството за приноса им в развитието на електроенергийната система на страната.

повече...


04.06.2018 г.
ЕСО дари осем имота на Община Бойчиновци
С дарението дружеството иска да подкрепи семействата, които изгубиха домовете си в опустошителен пожар в края на миналата година.

Електроенергийният системен оператор реши да дари на Община Бойчиновци осем апартамента, собственост на дружеството, след като научи за пожара на 24 декември 2017 година, направил цял триетажен блок в града необитаем.
повече...


31.05.2018 г.
ЕСО и партньорите в научния проект FLEXITRANSTORE обсъждат в София напредъка по програмата

В рамките на два поредни дни на 31 май 2018 г. и на 01 юни 2018 г. в гр. София се провежда първата пленарна среща на консорциума по проект FLEXITRANSTORE. ЕСО заедно с партньорите си по международния проект отчитат напредъка по програмата и набелязват плана за следващите периоди. Домакин на срещата е Техническият университет, гр. София.
повече...


22.05.2018 г.
ЕСО и ЧЕЗ Разпределение с незабавни мерки за обезпечаване на сигурността на електрозахранването в Ихтиман
ЕСО започва изграждането на нова подстанция за захранване на Общината

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД стартират съвместни действия за обезпечаване на сигурността на електрозахранването в населените места от Община Ихтиман.
повече...


16.05.2018 г.
Няма незахранени потребители в района на град Плевен след ураганния вятър през изминалите часове.

Бурята доведе до временни изключвания на електропроводи 110 kV в мрежата на ЕСО в района на Плевен. Няма незахранени потребители.

Ураганният вятър, придружен от силен дъжд и градушка, нанесе щети на проводниците на електропроводи 110 kV „Дон“ и „Скобелев“.
повече...


11.05.2018 г.
ЕСО участва в регионалната среща на електропреносните оператори от Югоизточна Европа

„Границите да станат мостове“- под това мото премина регионалната среща на електропреносните оператори от Югоизточна Европа. Форумът се проведе в Македония и събра представители на девет електропреносни оператори в Югоизточна Европа.
повече...


18.04.2018 г.
ЕСО и операторът на електропреносната мрежа на Франция-RTE проведоха среща за напредъка по законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“

Представители на френския електропреносен оператор RTE се срещнаха с ръководството и експерти на Електроенергийния системен оператор.
повече...


05.04.2018 г.
ЕСО твори добро в навечерието на Великден

За трета поредна година служителите на Електроенергийния системен оператор се включиха в благотворителната инициатива на омбудсмана на Република България- „Великден за всеки-Дари празник на баба и дядо“.
повече...


04.04.2018 г.
ЕСО участва в първото издание на кариерния форум „ЗаЕдно в бъдеще“ на Технически университет-Варна

Електроенергийният системен оператор участва със специален щанд в първото издание на кариерния форум „ЗаЕдно в бъдеще“, организиран от Технически университет-Варна, Община Варна и Регионалното управление на образованието в морския град.
повече...


21.03.2018 г.
ЕСО предлага на МЕ минимално увеличение на средночасовата разполагаема електрическа мощност за студен резерв за регулаторния период 2018/2019 година

ЕСО предлага със заповед на министъра на енергетиката средночасовата разполагаема електрическа мощност за студен резерв за регулаторния период 2018/2019 година да бъде 650 MW.
повече...


12.03.2018 г.
ЕСО предприема всичко необходимо за недопускане свлачището край Смолян да засегне ЕП 110 kV „Миньор“

Към този момент няма непосредствена опасност за съоръженията на дружеството в района на свлачището край Смолян.
повече...


18.01.2018 г.
Делегация от Европейската асоциация на операторите на електропреносни мрежи – ENTSO-E посети България в непосредственото начало на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Екипът на Асоциацията се срещна със заместник-министъра на енергетиката на България Жечо Станков, изпълнителния директор на БЕХ Петьо Иванов и ръководството на Електроенергийния системен оператор.
повече...


12.12.2017 г.
ЕСО привлече безвъзмездно финансиране от близо 520 хиляди лева за повишаване на енергийната ефективност

      Електроенергийният системен оператор подписа договор за изпълнение на широкомащабна програма по енергийна ефективност с безвъзмездна помощ от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.
повече...


23.11.2017 г.
ЕСО и македонският преносен оператор (МЕПСО) подписаха споразумение за съвместни търгове за разпределение на преносни способности/капацитети/

ЕСО и македонският преносен оператор (МЕПСО) подписаха споразумение за провеждане на съвместни търгове за разпределение на преносни способности/капацитети/.
повече...


14.11.2017 г.
ЕСО ЕАД проведе първата изцяло електронна обществена поръчка

През месец октомври 2017 г., ЕСО ЕАД проведе първата изцяло електронна обществена поръчка в дружеството.
повече...


09.11.2017 г.
Електроенергийният системен оператор - стратегически партньор по международния проект „CROSSBOW“ е домакин на първата среща на консорциума

Под патронажа на министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова в София се провежда първото Общо събрание на консорциума “CROSSBOW”.
повече...


08.11.2017 г.
ЕСО и Регионалният координационен център –SCC Белград подписаха договор за услуги, гарантиращи надеждността и ефективността на електропреносните мрежи

В изпълнение на Регламент (ЕК) № 714/2009  за хармонизирано управление на европейската енергийна система ЕСО и Регионалният координационен център –SCC Белград подписаха договор за гарантиране сигурността на доставките на електроенергия.
повече...


11.10.2017 г.
ЕСО е готов да посрещне есенно-зимния сезон 2017-2018 година.

Обектите и съоръженията от електропреносната мрежа, стопанисвани от Електроенергийния системен оператор, са подготвени да посрещнат есенно-зимните месеци.
повече...


03.10.2017 г.
Договор за взаимна аварийна доставка на електроенергия подписаха Електроенергийният системен оператор на България и Националният преносен оператор на Румъния Транселектрика

Преносните оператори на България и Румъния подписаха договор за оказване на взаимна аварийна доставка на енергия за обезпечаване на енергийните системи на двете страни.
повече...


28.09.2017 г.
Проектите от общ интерес, които реализира ЕСО, станаха част от меморандума за допълване на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа

    Петте проекта от общ интерес, които реализира ЕСО, станаха част от меморандума за допълване на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа.
повече...


11.09.2017 г.
Сериозни поражения на съоръжения на ЕСО в района на град Русе предизвика гръмотевичната буря в началото на септември

Гръмотевичната буря и ураганният вятър на 3 септември 2017 година в района на п/ст „Образцов чифлик“ в Община Русе събориха два стълба на електропровод  110 kV „Липник“ и три стълба на електропровод  110 kV „Дунав мост“.
повече...


24.08.2017 г.
24 август 2017 Възстановено захранване на п/ст Симитли

„ЕСО уведомява, че на 24 август 2017 в периода между 14:03 часа - 14:12 часа п/ст Симитли и п/ст Кресна са били без напрежение.
повече...


05.07.2017 г.
ЕСО участва в Международния енергиен форум 2017 на НТСЕБ със специален щанд за 10-годишнината на дружеството

Специален щанд по повод 10-годишнината на Електроенергийния системен оператор подреди дружеството в рамките на тазгодишното издание на Международния енергиен форум, организиран от Научно-техническия съюз на енергетиците в България.
повече...


15.06.2017 г.
ЕСО ЕАД отбелязва Деня на енергетика в 10-та година от създаването на дружеството

През 2017 година Електроенергийният системен оператор чества 10 години от обособяването му в самостоятелно търговско дружество.
повече...


14.06.2017 г.
ЕСО ЕАД завоюва първото място на Седмите спортни игри на електропреносните компании на Югоизточна Европа

С първо място се завърна отборът на Електроенергийния системен оператор от спортната надпревара в Република Македония. Игрите се проведоха от 8 до 11 юни 2017 година в град Охрид.
повече...


17.05.2017 г.
България се присъедини към инициативата за пазарно обединение „Западни Балкани 6“

Електроенергийният системен оператор, Българска независима енергийна борса и КЕВР се присъединиха към инициативата за подпомагане процеса по създаването на интегриран пазар за ден напред в регион „Югоизточна Европа“.
повече...


21.04.2017 г.
ЕСО ЕАД привлече безвъзмездна финансова помощ в размер на 376 168 лева по проект "Добри и безопасни условия на труд" на ОП "Развитие на човешките ресурси"

ЕСО ЕАД привлече безвъзмездно финансиране от над 376 хиляди лева по проект „Добри и безопасни условия на труд“ и се класира на втора позиция сред одобрените 400 кандидати.
повече...12.04.2017 г.
С над 93 хиляди лева за втора поредна година служителите на ЕСО ЕАД подкрепиха благотворителната инициатива "Великден за всеки"

С над 93 хиляди лева служителите на ЕСО ЕАД подкрепиха второто издание на националната кампания "Великден за всеки- Дари празник на баба и дядо", която се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова.
повече...05.04.2017 г.
МС определи вътрешен електропровод 400 kV Добруджа - Бургас за обект от национално значение

С решение на Министерския съвет от 5 април 2017 г. електропровод 400 kV между Добруджа (п/ст Варна) и Бургас (п/ст Бургас), който предстои да се изгражда, е определен за обект от национално значение. Проектът се изпълнява от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.
повече...29.03.2017 г.
За втора поредна година служителите на ЕСО ЕАД станаха най-големите дарители в Благотворителната инициативата „Българската Коледа“

Над 157 хиляди лева дариха служителите на ЕСО ЕАД за „Българската Коледа“ 2016/2017г. Втора поредна година със своята съпричастност към болните деца служителите на дружеството стават най-големите дарители в категорията „физически лица“.
повече...07.02.2017 г.
Отменено е ограничението на износа на електроенергия от България

Със заповед на служебния министър на енергетиката Николай Павлов е отменено ограничението на износа на електроенергия с произход България от 01:00 часа българско време на 09.02.2017г.
повече...


11.01.2017 г.
Ограничава се износът на електроенергия от България

Със заповед на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова се ограничава износът на електроенергия с произход България, но не се ограничава транзитът на електроенергия през страната ни.
повече...


10.01.2017 г.
Рекорден ръст на потреблението на електроенергия от над 7700 MW отчита ЕСО

Екстремно ниските температури доведоха до ръст на електропотреблението и в пиковите часове на 9 януари 2017 година товарът на електроенергийната система надхвърли 7 600 MW.
повече...


29.12.2016 г.
ЕСО обявява стипендиантска програма за младежи с интереси в областта на енергетиката

По повод 10-годишнината на дружеството, ръководството на ЕСО инициира стипендиантска програма за младежи с интереси в областта на енергетиката, които след това да приложат наученото в структурата на ЕСО.
повече...21.12.2016 г.
23 хиляди лева дариха ЕСО и служителите на дружеството за пострадалите жители на Хитрино

20 хиляди лева дари Електроенергийният системен оператор за пострадалите жители на Община Хитрино. Солидарни с болката на хората от бедстващото село дружеството отмени плануваното Коледно тържество, а част от служителите събраха 3 хиляди лева лични средства за каузата.
повече...07.11.2016 г.
ЕСО въведе в експлоатация реконструираната ОРУ 110 kV на п/ст "Добруджа"

Електроенергийният системен оператор модернизира ОРУ 110 kV на п/ст Добруджа. Реконструкцията на откритата разпределителна уредба възлиза на близо 10 милиона лева.
повече...20.09.2016 г.
Нов адрес за кореспонденция с ЕСО ЕАД

Централното управление на Електроенергиен системен оператор ЕАД е с ново местонахождение. Считано от 20.09.2016 г. новият адрес за кореспонденция с ЕСО ЕАД е:
Област София, Община Столична гр. София 1618, район Витоша бул. „Цар Борис III” № 201.
повече...


15.07.2016 г.
ЕК одобри 60 млн. лв. за ЕСО ЕАД за изграждане на нов електропровод 400 kV Добруджа - Бургас

Електроенергийният системен оператор привлече безвъзмездно съфинансиране от финансовия „Механизъм за свързване на Европа” за изграждането на електропровод 400 kV от Добруджа до Бургас. Размерът на безвъзмездните средства е 50% от стойността на проекта.
повече...


14.07.2016 г.
МС определи междусистемния ЕП 400 kV Марица Изток - Неа Санта за обект от национално значение

С решение на Министерския съвет от 13 юли 2016 г. междусистемният електропровод 400 kV между п/ст Марица Изток, Република България и п/ст Неа Санта, Република Гърция, който предстои да се изгражда, е определен за обект от национално значение на територията на България.
повече...


15.06.2016 г.
42-ма ветерани на ЕСО ЕАД с отличия за Деня на енергетика

42-ма служители на Електроенергийния системен оператор бяха отличени от ръководството на дружеството за дългогодишен принос в енергийния сектор.

„Благодаря Ви за всеотдайността, професионализма и качествената работа през изминалите 35 години.
повече...


12.05.2016 г.
Статуетка „Добро сърце“ за служителите на ЕСО ЕАД за принос в кампанията „Великден за всеки“

Служителите на ЕСО бяха отличени със статуетка „Добро сърце“ от омбудсмана на Република България Мая Манолова за принос и подкрепа към националната кампания „Великден за всеки- Дари празник на баба и дядо“.
повече...


27.04.2016 г.
Над 42 хил. лева събраха служителите на ЕСО ЕАД за „Великден за всеки“

С над 42 хиляди лева служителите и ръководството на ЕСО ЕАД подкрепиха националната кампания „Великден за всеки- Дари празник на баба и дядо“. За броени дни беше събрана сумата, с която служителите на дружеството декларираха съпричастността си към каузата.
повече...


09.02.2016 г.
Служителите на ЕСО ЕАД събраха дарение от 135 107 лева за „Българската Коледа“

В навечерието на Рождество Христово 4091 служители на дружеството отделиха от възнагражденията си, за да подкрепят благородната кауза. Г-н Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО ЕАД, изрази в нарочно писмо своята признателност към дарителите.
повече...


03.02.2016 г.
ЕСО направи дарение на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в МБАЛСП „Н.И.Пирогов“

ЕСО ЕАД дари на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в МБАЛСП „Н.И.Пирогов“ специализирана медицинска апаратура - мешграфт /дерматом/. Това е специфичен уред за обработка на човешка кожа преди поставянето й върху раните на пострадал от изгаряния пациент. Комплексът по изгаряне на МБАЛСП „Н.И.
повече...


15.07.2015 г.
ЕК отпуска 60 млн. лв. за изграждането на ЕП 400 kV Марица Изток- Бургас

Електроенергийният системен оператор привлече безвъзмездно съфинансиране от финансовия „Механизъм за свързване на Европа” на ЕС за строителството на електропровод (ЕП) 400 kV от Марица Изток до Бургас. Размерът на безвъзмездните средства е 50% от стойността на проекта.
повече...
English
Контакти
© 2017   ЕСО ЕАД     Всички права запазени.