Информация » Новини


30.06.2020 г.
Списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ на ЕСО отбелязва 1 година живот

Отмина една година от новия живот на списание „Енергетика“, вече реализирано от Електроенергийния системен оператор с името „Енергетика-Електроенергийни ракурси“. Една година, която поднесе нови възможности и предизвикателства, но и нови изпитания.
повече...19.06.2020 г.
Денят на енергетика-повод за отличия и равносметка

         66 дългогодишни служители на Електроенергийния системен оператор бяха отличени за приноса им в развитието на дружеството по повод Деня на енергетика.
повече...17.06.2020 г.
ББКЕ отличи изпълнителния директор на ЕСО ЕАД Ангелин Цачев с приза „Енергетик на 2020 година“

Традиционно Българската браншова камара на енергетиците /ББКЕ/ всяка година отличава „Енергетик на годината“ по повод професионалния празник на ангажираните в сектора.
повече...30.04.2020 г.
Част втора на темата „20 приоритета в енергетиката за 20 години напред“ в новия брой на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ на Електроенергийния системен оператор

Новият брой на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ вече е публикуван на интернет-страницата на ЕСО.
повече...13.04.2020 г.
Над 132 хиляди лева лични средства дариха служителите на Електроенергийния системен оператор за подкрепа на лечебните заведения в борбата с COVID-19

Изпитанието COVID-19 за пореден път мотивира съпричастността на служителите на Електроенергийния системен оператор. Над 132 хиляди лева лични средства събраха работещите в дружеството в специално организираната дарителска кампания в ЕСО.
повече...02.04.2020 г.
Единното пазарно обединение в рамките на деня отчита рекордни количества на търгуваната електроенергия след втората вълна на пазарна интеграция през ноември 2019 година, чрез която България стана част от европейския пазар в рамките на деня

Европейското пазарно обединение в рамките на деня отчита значително увеличение на търгуваните количества електроенергия след старта на втората вълна за пазарна интеграция.
повече...12.03.2020 г.
Електроенергийният системен оператор започна изграждането на българския участък на междусистемния електропровод 400 kV между Марица изток, България и Неа Санта, Гърция

Електроенергийният системен оператор постави началото на изграждането на междусистемния електропровод 400 kV между Марица изток, България и Неа Санта, Гърция.
повече...28.02.2020 г.
„20 приоритета в енергетиката за 20 години напред“-темата на новия брой на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ на ЕСО

Брой 4 на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ на ЕСО вече е публикуван на интернет страницата на дружеството

В две поредни издания списанието на Електроенергийния системен оператор „Енергетика – Електроенергийни ракурси“ очертава 20 приоритета в енергетиката за 20 години напред.
повече...13.12.2019 г.
Либерализация на енергийните пазари, постигане на енергийна ефективност- водещите теми на обзорния декемврийски брой на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“

Декемврийският брой на специализираното списание на Електроенергийния системен оператор „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ среща позициите и коментарите по актуалните теми от сектора.
повече...09.12.2019 г.
Електроенергийният системен оператор участва във второто издание на инициативата на ЕК "Дни на проектите от общ европейски интерес"

Новият еврокомисар по енергетиката Кадри Симсън приветства участниците в изложението

„Историята на проектите от общ интерес е европейската история на успеха“. С тези думи комисарят по енергетиката Кадри Симсън постави началото на второто издание на престижното изложение, което срещна опита на повече от 30 организации, работещи за развиване на енергийната инфраструктура в Европа.
повече...20.11.2019 г.
Българският електроенергиен пазар се обедини с Единния европейски пазар „в рамките на деня“

БНЕБ регистрира повече от два пъти увеличение на сделките в този сегмент в сравнение с реализираните обеми преди присъединяването на българския електроенергиен пазар към обединението SIDC

Изпълнителните директори на ЕСО и БНЕБ Ангелин Цачев и Константин Константинов подписаха споразумение, уреждащо ангажиментите на двете дружества, произтичащи от присъединяването на българския електроенергиен пазар към единното европейско свързване на пазара "в рамките на деня".
повече...


08.11.2019 г.
Стартиране в реална работа на втората вълна за присъединяване към единното пазарно обединение в рамките на деня, посредством платформата XBID

България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения се присъединяват към държавите, които вече участват в единното свързване на пазарите в рамките на деня – SIDC (доскоро известно като XBID).
повече...


15.10.2019 г.
Екипите и съоръженията на ЕСО са в готовност да посрещнат есенно-зимния сезон

Приключи традиционната проверка на Министерството на енергетиката за готовността на дружеството за работа при зимни условия
Обектите и съоръженията от електропреносната мрежа, стопанисвани от Електроенергийния системен оператор, са подготвени да посрещнат есенно-зимните месеци.
повече...


11.10.2019 г.
Финансова инспекция на АДФИ в ЕСО за периода 2017 година установява две непроведени процедури по реда на ЗОП

Проверяваният от финансовата инспекция период е 2017 година. Констатирани са две непроведени процедури по реда на ЗОП за възлагане на застрахователни услуги на обща стойност 14 378 064 лева и услуги за телекомуникационни линии на обща стойност 43 888 лева.
повече...


27.09.2019 г.
Вторият брой на списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ вече е публикуван на интернет-страницата на ЕСО

Изданието е посветено на темата за развитието на електроенергийния пазар в региона. Статиите и материалите селектират своеобразна дискусия по актуалната тема, както и по наболелия въпрос за бъдещето на въглищните централи.
повече...


23.08.2019 г.
Издигнат е първият стълб от вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас

На 22 август 2019 г. е издигнат първият стълб на новата електропроводна линия 400 kV, свързваща подстанция „Марица изток“ с подстанция „Бургас“.
Електропроводът, част от вътрешната 400-киловолтова преносна електрическа мрежа на България, е с дължина 150 километра.
повече...


20.08.2019 г.
ЕСО дари специализирана апаратура на СБАЛАГ „Майчин дом“

ЕСО откликна на молбата за помощ и дари билирубинометър на столичния Майчин дом. Болницата е лидер по раждания за България. В акушерогинекологичното заведение се проследяват най-сложните медицински случаи от цялата страна.
повече...


25.07.2019 г.
ЕСО проведе търгове за закупуване на разполагаемост за студен резерв от производителите и потребителите на електрическа енергия за периода от 1.08.2019 до 31.07.2020 година

Втора поредна година ЕСО проведе търгове за закупуване на разполагаема активна мощност за бавен третичен (студен) резерв от големите индустриални потребители на електрическа енергия. След провеждането през 2018 на търг за потребителите за периода от 01.11.2018 г. до 29.02.
повече...


02.07.2019 г.
Електроенергийният системен оператор с широко участие в Енергиен форум 2019 на НТСЕБ

Електроенергийният системен оператор активно участва с презентации и представяне на специализираното списание „Енергетика-Електроенергийни ракурси“ в тазгодишното издание на Енергийния форум, организиран от Научно-техническия съюз на енергетиците в България.
повече...


24.06.2019 г.
Електроенергийният системен оператор започна реализацията на списание „Енергетика“ с обновена визия и концепция

Списание «Енергетика» е с традиции, които датират от 1945 година. Това дълголетие мотивира Електроенергийния системен оператор да продължи живота на специализираното издание с осъвременени визия и концепция.
повече...


21.06.2019 г.
Електроенергийният системен оператор отбеляза Деня на енергетика с традиционното награждаване на дългогодишните служители на дружеството.

66 служители на Електроенергийния системен оператор с над 30 години трудов стаж в енергетиката бяха отличени от ръководството на дружеството по повод професионалния празник на заетите в сектора.
повече...


15.06.2019 г.
Редуциране на преносните способности от Турция към България за периода 17.06.2019 – 30.06.2019 г.

Информираме ви, че поради проблеми в турската електроенергийна система турският оператор TEIAS редуцира преносните способности в посока Турция към България до 0 MW за периода 17.06.2019-30.06.2019 г. и за този период няма да има внос на електроенергия от Турция към България.
повече...


15.05.2019 г.
Електроенергийният системен оператор постави официално начало на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас

Електроенергийният системен оператор постави официално начало на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас
Електропроводът е един от петте проекта от общ европейски интерес, които Електроенергийният системен оператор осъществява в рамките на Регламент 347/2013 за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура.
повече...


25.04.2019 г.
ЕСО дари на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в МБАЛСП "Н.И.Пирогов" високоспециализирана апаратура

В навечерието на Великден Електроенергийният системен оператор направи дарение на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в МБАЛСП "Н.И.Пирогов".
повече...01.04.2019 г.
ЕСО и Изпълнителна агенция „Иновации и мрежи“ към ЕК подписаха Споразумение за безвъзмездно финансиране изграждането на българския участък на междусистемния електропровод 400 kV „Марица Изток – Неа Санта“

Споразумението за безвъзмездно финансиране изграждането на българския участък на междусистемния електропровод 400 kV от п/ст „Марица Изток“, България до п/ст „Неа Санта“, Гърция беше подписано в рамките на срещата на високо равнище на инициативата за свързаност в региона на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), която се проведе в гр. Букурещ, Румъния.
повече...


22.03.2019 г.
Електроенергийният системен оператор участва в първото издание на инициативата „Дни на проектите от общ интерес“, организирана от Европейската комисия

ЕСО участва в първото издание на инициативата на Европейската комисия „Дни на проектите от общ интерес“. На специален щанд компанията представи напредъка по изпълнението на петте проекта от общ европейски интерес, които реализира с привлечено съфинансиране от „Механизма за свързване на Европа.“.
повече...


12.03.2019 г.
Електроенергийният системен оператор участва с щанд във второто издание на кариерния форум „ЗаЕдно в бъдещето“ на ТУ-Варна

При изключителен интерес протече второто издание на кариерния форум „ЗаЕдно в бъдещето“ на Техническия университет във Варна.

Електроенергийният системен оператор отново участва със специален щанд в рамките на първия ден, насочен към студенти и специалисти от Електротехническия факултет. Десетки млади хора се спряха пред щанда на ЕСО, за да се запознаят с възможностите за кариерно развитие в независимия преносен оператор.
повече...


08.03.2019 г.
Електропреносните оператори на България, Северна Македония и Албания подписаха Меморандум за разбирателство за развитие на електроенергийния пазар в Югоизточна Европа

Българският преносен оператор (ЕСО), македонският електропреносен системен оператор (МЕПСО) и албанският електропреносен оператор (OST) подписаха Меморандум за разбирателство за развитие на електроенергийния пазар и засилване на регионалното сътрудничество в региона на Югоизточна Европа, посредством взаимно подпомагане.
повече...


28.02.2019 г.
Първа среща по инициативата за тристранно пазарно обединение Хърватия, Сърбия и България

На 13 февруари 2019г. в Белград се проведе първа среща по проекта за обединение на пазарите „ден напред“ между Хърватия, Сърбия и България (HR-RS-BG).
повече...26.01.2019 г.
Възстановено е електрозахранването на п/ст 110 kV "Широка поляна" на ЕСО.

Екипи на ЕСО повече от денонощие работиха за възстановяване на електрозахранването на п/ст 110kV "Широка поляна". Подстанцията обслужва ел.захранването в района на Общините Доспат и Сърница.
повече...


23.01.2019 г.
ЕСО привлече 58 млн. лв. европейско съфинансиране за изграждането на междусистемния електропровод 400 kV „Марица Изток – Неа Санта“

Електроенергийният системен оператор привлече европейско съфинансиране в максимален размер от 58 милиона лева за изграждането на междусистемния електропровод 400 kV „Марица Изток – Неа Санта“. ЕК осигурява 50% от необходимите средства за строителството на електропровода, които са на обща стойност 116 милиона лева.
повече...28.11.2018 г.
Европейските преносни оператори направиха важна крачка по пътя към постигането на единен електроенергиен пазар в Европа.

Единната платформа за разпределение (ЕПР) започна успешно работа и провежда търгове за дългосрочно разпределение на преносни способности по всички участващи граници на ЕС.
повече...


22.11.2018 г.
Електроенергийният системен оператор постави официално начало на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Добруджа и Бургас

Електропроводът е един от петте проекта от общ европейски интерес, които Електроенергийният системен оператор осъществява в рамките на Регламент 347/2013 за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура.
повече...


01.10.2018 г.
Електроенергийният системен оператор с готовност да посрещне есенно-зимния сезон

Екипите на ЕСО активно работят по подготовката на съоръженията на дружеството за безаварийна работа през есенно-зимния сезон. Изпълнението на ремонтната и инвестиционната програми на оператора допринасят за гарантиране сигурността на електроенергийната система през предстоящите месеци.
повече...


13.09.2018 г.
Електроенергийният системен оператор и Българската независима енергийна борса се включиха в проект за обединение на пазарите „в рамките на деня“ (IDM) чрез българо-румънска граница

В резултат на активната си дейност за пазарна интеграция на регионално и европейско ниво, и в изпълнение на разпоредбите на Европейското законодателство, Електроенергийният системен оператор и Българската независима енергийна борса се присъединиха към проект за обединение на пазарите „В рамките на деня“
повече...


03.09.2018 г.
Потребители на електроенергия вече ще могат да участват в търговете за закупуване на разполагаемост за студен резерв

Промяна в Правилата за търговия с електрическа енергия регламентира възможността големите индустриални потребители да участват в търговете за закупуване на разполагаемост за студен резерв, необходим за сигурното функциониране на електроенергийната система,
повече...


28.08.2018 г.
Силна буря в района на Стара Загора нанесе сериозни поражения на четири електропровода

Силна буря и активна гръмотевична дейност нанесоха сериозни поражения на четири електропровода 110 kV. Засегнати от бурята са ЕП 110 kV „Мир“, „Единство“, „Успех“ и „Прогрес“. Силният вятър е съборил 6 стълба във водите на язовир „Розов кладенец“.
повече...


10.07.2018 г.
Строителни дейности на фирма са причина за изключването на ЕП 110 kV „Железница“ на ЕСО в София

Строителна фирма нарушава габарита на ЕП 110 kV „Железница“ в град София, собственост на ЕСО. Несъобразените с изискванията за безопасност дейности на строителната фирма водят до принудителното изключване на електропровода на дружеството.
повече...


02.07.2018 г.
Електроенергийният системен оператор активно се включи в Енергиен форум 2018

Традиционно ЕСО участва в Енергийния форум, организиран от Научно-техническия съюз на енергетиците в България. Председателят на Управителния съвет на дружеството Антон Славов приветства участниците в тазгодишното издание на форума и благодари за академичната подкрепа отстрана на членовете на съюза.
повече...


22.06.2018 г.
Електроенергийният системен оператор отбеляза Деня на енергетика


Браншовата камара на енергетиците отличи трима служители на ЕСО за „Заслужили енергетици“ и Стефан Сулаков за „Енергетик на годината“

68 дългогодишни служители на Електроенергийния системен оператор бяха отличени от ръководството на дружеството за приноса им в развитието на електроенергийната система на страната.

повече...


04.06.2018 г.
ЕСО дари осем имота на Община Бойчиновци
С дарението дружеството иска да подкрепи семействата, които изгубиха домовете си в опустошителен пожар в края на миналата година.

Електроенергийният системен оператор реши да дари на Община Бойчиновци осем апартамента, собственост на дружеството, след като научи за пожара на 24 декември 2017 година, направил цял триетажен блок в града необитаем.
повече...


31.05.2018 г.
ЕСО и партньорите в научния проект FLEXITRANSTORE обсъждат в София напредъка по програмата

В рамките на два поредни дни на 31 май 2018 г. и на 01 юни 2018 г. в гр. София се провежда първата пленарна среща на консорциума по проект FLEXITRANSTORE. ЕСО заедно с партньорите си по международния проект отчитат напредъка по програмата и набелязват плана за следващите периоди. Домакин на срещата е Техническият университет, гр. София.
повече...


22.05.2018 г.
ЕСО и ЧЕЗ Разпределение с незабавни мерки за обезпечаване на сигурността на електрозахранването в Ихтиман
ЕСО започва изграждането на нова подстанция за захранване на Общината

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД стартират съвместни действия за обезпечаване на сигурността на електрозахранването в населените места от Община Ихтиман.
повече...


16.05.2018 г.
Няма незахранени потребители в района на град Плевен след ураганния вятър през изминалите часове.

Бурята доведе до временни изключвания на електропроводи 110 kV в мрежата на ЕСО в района на Плевен. Няма незахранени потребители.

Ураганният вятър, придружен от силен дъжд и градушка, нанесе щети на проводниците на електропроводи 110 kV „Дон“ и „Скобелев“.
повече...


11.05.2018 г.
ЕСО участва в регионалната среща на електропреносните оператори от Югоизточна Европа

„Границите да станат мостове“- под това мото премина регионалната среща на електропреносните оператори от Югоизточна Европа. Форумът се проведе в Македония и събра представители на девет електропреносни оператори в Югоизточна Европа.
повече...


18.04.2018 г.
ЕСО и операторът на електропреносната мрежа на Франция-RTE проведоха среща за напредъка по законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“

Представители на френския електропреносен оператор RTE се срещнаха с ръководството и експерти на Електроенергийния системен оператор.
повече...


05.04.2018 г.
ЕСО твори добро в навечерието на Великден

За трета поредна година служителите на Електроенергийния системен оператор се включиха в благотворителната инициатива на омбудсмана на Република България- „Великден за всеки-Дари празник на баба и дядо“.
повече...


04.04.2018 г.
ЕСО участва в първото издание на кариерния форум „ЗаЕдно в бъдеще“ на Технически университет-Варна

Електроенергийният системен оператор участва със специален щанд в първото издание на кариерния форум „ЗаЕдно в бъдеще“, организиран от Технически университет-Варна, Община Варна и Регионалното управление на образованието в морския град.
повече...


21.03.2018 г.
ЕСО предлага на МЕ минимално увеличение на средночасовата разполагаема електрическа мощност за студен резерв за регулаторния период 2018/2019 година

ЕСО предлага със заповед на министъра на енергетиката средночасовата разполагаема електрическа мощност за студен резерв за регулаторния период 2018/2019 година да бъде 650 MW.
повече...


12.03.2018 г.
ЕСО предприема всичко необходимо за недопускане свлачището край Смолян да засегне ЕП 110 kV „Миньор“

Към този момент няма непосредствена опасност за съоръженията на дружеството в района на свлачището край Смолян.
повече...


18.01.2018 г.
Делегация от Европейската асоциация на операторите на електропреносни мрежи – ENTSO-E посети България в непосредственото начало на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Екипът на Асоциацията се срещна със заместник-министъра на енергетиката на България Жечо Станков, изпълнителния директор на БЕХ Петьо Иванов и ръководството на Електроенергийния системен оператор.
повече...


12.12.2017 г.
ЕСО привлече безвъзмездно финансиране от близо 520 хиляди лева за повишаване на енергийната ефективност

      Електроенергийният системен оператор подписа договор за изпълнение на широкомащабна програма по енергийна ефективност с безвъзмездна помощ от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.
повече...


23.11.2017 г.
ЕСО и македонският преносен оператор (МЕПСО) подписаха споразумение за съвместни търгове за разпределение на преносни способности/капацитети/

ЕСО и македонският преносен оператор (МЕПСО) подписаха споразумение за провеждане на съвместни търгове за разпределение на преносни способности/капацитети/.
повече...


14.11.2017 г.
ЕСО ЕАД проведе първата изцяло електронна обществена поръчка

През месец октомври 2017 г., ЕСО ЕАД проведе първата изцяло електронна обществена поръчка в дружеството.
повече...


09.11.2017 г.
Електроенергийният системен оператор - стратегически партньор по международния проект „CROSSBOW“ е домакин на първата среща на консорциума

Под патронажа на министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова в София се провежда първото Общо събрание на консорциума “CROSSBOW”.
повече...


08.11.2017 г.
ЕСО и Регионалният координационен център –SCC Белград подписаха договор за услуги, гарантиращи надеждността и ефективността на електропреносните мрежи

В изпълнение на Регламент (ЕК) № 714/2009  за хармонизирано управление на европейската енергийна система ЕСО и Регионалният координационен център –SCC Белград подписаха договор за гарантиране сигурността на доставките на електроенергия.
повече...


11.10.2017 г.
ЕСО е готов да посрещне есенно-зимния сезон 2017-2018 година.

Обектите и съоръженията от електропреносната мрежа, стопанисвани от Електроенергийния системен оператор, са подготвени да посрещнат есенно-зимните месеци.
повече...


03.10.2017 г.
Договор за взаимна аварийна доставка на електроенергия подписаха Електроенергийният системен оператор на България и Националният преносен оператор на Румъния Транселектрика

Преносните оператори на България и Румъния подписаха договор за оказване на взаимна аварийна доставка на енергия за обезпечаване на енергийните системи на двете страни.
повече...


28.09.2017 г.
Проектите от общ интерес, които реализира ЕСО, станаха част от меморандума за допълване на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа

    Петте проекта от общ интерес, които реализира ЕСО, станаха част от меморандума за допълване на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа.
повече...


11.09.2017 г.
Сериозни поражения на съоръжения на ЕСО в района на град Русе предизвика гръмотевичната буря в началото на септември

Гръмотевичната буря и ураганният вятър на 3 септември 2017 година в района на п/ст „Образцов чифлик“ в Община Русе събориха два стълба на електропровод  110 kV „Липник“ и три стълба на електропровод  110 kV „Дунав мост“.
повече...


24.08.2017 г.
24 август 2017 Възстановено захранване на п/ст Симитли

„ЕСО уведомява, че на 24 август 2017 в периода между 14:03 часа - 14:12 часа п/ст Симитли и п/ст Кресна са били без напрежение.
повече...


05.07.2017 г.
ЕСО участва в Международния енергиен форум 2017 на НТСЕБ със специален щанд за 10-годишнината на дружеството

Специален щанд по повод 10-годишнината на Електроенергийния системен оператор подреди дружеството в рамките на тазгодишното издание на Международния енергиен форум, организиран от Научно-техническия съюз на енергетиците в България.
повече...


15.06.2017 г.
ЕСО ЕАД отбелязва Деня на енергетика в 10-та година от създаването на дружеството

През 2017 година Електроенергийният системен оператор чества 10 години от обособяването му в самостоятелно търговско дружество.
повече...


14.06.2017 г.
ЕСО ЕАД завоюва първото място на Седмите спортни игри на електропреносните компании на Югоизточна Европа

С първо място се завърна отборът на Електроенергийния системен оператор от спортната надпревара в Република Македония. Игрите се проведоха от 8 до 11 юни 2017 година в град Охрид.
повече...


17.05.2017 г.
България се присъедини към инициативата за пазарно обединение „Западни Балкани 6“

Електроенергийният системен оператор, Българска независима енергийна борса и КЕВР се присъединиха към инициативата за подпомагане процеса по създаването на интегриран пазар за ден напред в регион „Югоизточна Европа“.
повече...


21.04.2017 г.
ЕСО ЕАД привлече безвъзмездна финансова помощ в размер на 376 168 лева по проект "Добри и безопасни условия на труд" на ОП "Развитие на човешките ресурси"

ЕСО ЕАД привлече безвъзмездно финансиране от над 376 хиляди лева по проект „Добри и безопасни условия на труд“ и се класира на втора позиция сред одобрените 400 кандидати.
повече...12.04.2017 г.
С над 93 хиляди лева за втора поредна година служителите на ЕСО ЕАД подкрепиха благотворителната инициатива "Великден за всеки"

С над 93 хиляди лева служителите на ЕСО ЕАД подкрепиха второто издание на националната кампания "Великден за всеки- Дари празник на баба и дядо", която се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова.
повече...05.04.2017 г.
МС определи вътрешен електропровод 400 kV Добруджа - Бургас за обект от национално значение

С решение на Министерския съвет от 5 април 2017 г. електропровод 400 kV между Добруджа (п/ст Варна) и Бургас (п/ст Бургас), който предстои да се изгражда, е определен за обект от национално значение. Проектът се изпълнява от „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.
повече...29.03.2017 г.
За втора поредна година служителите на ЕСО ЕАД станаха най-големите дарители в Благотворителната инициативата „Българската Коледа“

Над 157 хиляди лева дариха служителите на ЕСО ЕАД за „Българската Коледа“ 2016/2017г. Втора поредна година със своята съпричастност към болните деца служителите на дружеството стават най-големите дарители в категорията „физически лица“.
повече...07.02.2017 г.
Отменено е ограничението на износа на електроенергия от България

Със заповед на служебния министър на енергетиката Николай Павлов е отменено ограничението на износа на електроенергия с произход България от 01:00 часа българско време на 09.02.2017г.
повече...


11.01.2017 г.
Ограничава се износът на електроенергия от България

Със заповед на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова се ограничава износът на електроенергия с произход България, но не се ограничава транзитът на електроенергия през страната ни.
повече...


10.01.2017 г.
Рекорден ръст на потреблението на електроенергия от над 7700 MW отчита ЕСО

Екстремно ниските температури доведоха до ръст на електропотреблението и в пиковите часове на 9 януари 2017 година товарът на електроенергийната система надхвърли 7 600 MW.
повече...


29.12.2016 г.
ЕСО обявява стипендиантска програма за младежи с интереси в областта на енергетиката

По повод 10-годишнината на дружеството, ръководството на ЕСО инициира стипендиантска програма за младежи с интереси в областта на енергетиката, които след това да приложат наученото в структурата на ЕСО.
повече...21.12.2016 г.
23 хиляди лева дариха ЕСО и служителите на дружеството за пострадалите жители на Хитрино

20 хиляди лева дари Електроенергийният системен оператор за пострадалите жители на Община Хитрино. Солидарни с болката на хората от бедстващото село дружеството отмени плануваното Коледно тържество, а част от служителите събраха 3 хиляди лева лични средства за каузата.
повече...07.11.2016 г.
ЕСО въведе в експлоатация реконструираната ОРУ 110 kV на п/ст "Добруджа"

Електроенергийният системен оператор модернизира ОРУ 110 kV на п/ст Добруджа. Реконструкцията на откритата разпределителна уредба възлиза на близо 10 милиона лева.
повече...20.09.2016 г.
Нов адрес за кореспонденция с ЕСО ЕАД

Централното управление на Електроенергиен системен оператор ЕАД е с ново местонахождение. Считано от 20.09.2016 г. новият адрес за кореспонденция с ЕСО ЕАД е:
Област София, Община Столична гр. София 1618, район Витоша бул. „Цар Борис III” № 201.
повече...


15.07.2016 г.
ЕК одобри 60 млн. лв. за ЕСО ЕАД за изграждане на нов електропровод 400 kV Добруджа - Бургас

Електроенергийният системен оператор привлече безвъзмездно съфинансиране от финансовия „Механизъм за свързване на Европа” за изграждането на електропровод 400 kV от Добруджа до Бургас. Размерът на безвъзмездните средства е 50% от стойността на проекта.
повече...


14.07.2016 г.
МС определи междусистемния ЕП 400 kV Марица Изток - Неа Санта за обект от национално значение

С решение на Министерския съвет от 13 юли 2016 г. междусистемният електропровод 400 kV между п/ст Марица Изток, Република България и п/ст Неа Санта, Република Гърция, който предстои да се изгражда, е определен за обект от национално значение на територията на България.
повече...


15.06.2016 г.
42-ма ветерани на ЕСО ЕАД с отличия за Деня на енергетика

42-ма служители на Електроенергийния системен оператор бяха отличени от ръководството на дружеството за дългогодишен принос в енергийния сектор.

„Благодаря Ви за всеотдайността, професионализма и качествената работа през изминалите 35 години.
повече...


12.05.2016 г.
Статуетка „Добро сърце“ за служителите на ЕСО ЕАД за принос в кампанията „Великден за всеки“

Служителите на ЕСО бяха отличени със статуетка „Добро сърце“ от омбудсмана на Република България Мая Манолова за принос и подкрепа към националната кампания „Великден за всеки- Дари празник на баба и дядо“.
повече...


27.04.2016 г.
Над 42 хил. лева събраха служителите на ЕСО ЕАД за „Великден за всеки“

С над 42 хиляди лева служителите и ръководството на ЕСО ЕАД подкрепиха националната кампания „Великден за всеки- Дари празник на баба и дядо“. За броени дни беше събрана сумата, с която служителите на дружеството декларираха съпричастността си към каузата.
повече...


09.02.2016 г.
Служителите на ЕСО ЕАД събраха дарение от 135 107 лева за „Българската Коледа“

В навечерието на Рождество Христово 4091 служители на дружеството отделиха от възнагражденията си, за да подкрепят благородната кауза. Г-н Иван Йотов, изпълнителен директор на ЕСО ЕАД, изрази в нарочно писмо своята признателност към дарителите.
повече...


03.02.2016 г.
ЕСО направи дарение на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в МБАЛСП „Н.И.Пирогов“

ЕСО ЕАД дари на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в МБАЛСП „Н.И.Пирогов“ специализирана медицинска апаратура - мешграфт /дерматом/. Това е специфичен уред за обработка на човешка кожа преди поставянето й върху раните на пострадал от изгаряния пациент. Комплексът по изгаряне на МБАЛСП „Н.И.
повече...


15.07.2015 г.
ЕК отпуска 60 млн. лв. за изграждането на ЕП 400 kV Марица Изток- Бургас

Електроенергийният системен оператор привлече безвъзмездно съфинансиране от финансовия „Механизъм за свързване на Европа” на ЕС за строителството на електропровод (ЕП) 400 kV от Марица Изток до Бургас. Размерът на безвъзмездните средства е 50% от стойността на проекта.
повече...
English
Контакти
© 2017   ЕСО ЕАД     Всички права запазени.